Rúdugrás

A rúdugrónak egy rugalmas rúd segítségével, nekifutásból kell átugornia a két állvány között elhelyezett lécet. A pálya hossza legalább 40 m, az állványok magassága 6–6 m, a léc hossza 4,3–4,4 m, a tömege legfeljebb 2,25 kg. A leérkezőhely puha szivacsból készül, legalább 1,5 m magas és 5 m × 5 m felületű. A rúd anyaga, hossza és átmérője nincs megszabva. Manapság általában 4,9 m hosszú műanyagból készült rudat használnak. A rúdugróversenyek lebonyolításának szabályai azonosak a magasugrás versenyeinek szabályaival. A férfi tízpróba számainak egyike (a női hétpróbában nem szerepel).

Az első magyar bajnokságot a férfiaknál 1905-ben, a nőknél 1995-ben rendezték meg. Bagyula István az 1991. évi tokiói világbajnokságon 2. helyezést ért el.

Szabályok:
1.) A versenyzők kérhetik az állványok vagy tartók előre vagy hátra mozgatását a szekrény felső szegélye belső élétől, illetve annak meghosszabbításától a nekifutó irányában legfeljebb 40 cm, a leérkezőhely irányában legfeljebb 80 cm távolságra.

Az ugrók a verseny kezdete előtt kötelesek tájékoztatni az illetékes versenybírót, hogy első kísérletükhöz milyen helyzetbe kérik az állványokat beállítani, és ezeket az értékeket fel kell jegyezni a jegyzőkönyvbe.

Ha a versenyző ezt követően bármilyen változtatást kíván, azonnal tájékoztatnia kell a versenybírót, még mielőtt az állványokat az általa előzetesen megadott helyzetbe beállították volna. Ennek elmulasztása esetén a kísérleti időt el kell indítani.

2.) A versenyző ugrását sikertelennek kell tekinteni, haa.) az ugrás után a léc nem marad a tartókon, mert a versenyző leverte;
b.) testének bármely részével vagy a rúddal érinti a szekrény hátsó felső élének függőleges síkja mögötti területet, beleértve a leérkeződombot is, anélkül, hogy előbb átugrotta volna a lécet;
c.) a talaj elhagyása után az alul levő kezét a felül levő fölé helyezi, vagy a felül levővel feljebb fog a rúdon;
d.) a versenyző ugrás közben a kezével vagy ujjaival szándékosan visszateszi a tartókról leeső lécet.

3.) A jobb fogás érdekében megengedett, hogy a versenyzők a kezüket vagy a rudat valamilyen tapadó anyaggal bekenjék.
Tilos a kéz vagy az ujjak bekötése, kivéve ha az nyílt seb takarására szükséges.

4.) A rudat senki nem érintheti mindaddig, amíg az a léctől visszafelé nem esik. A rúd megérintése a visszaesés előtt – abban az esetben ha a vezetőbírónak az a véleménye, hogy közbeavatkozás nélkül a rúd leverte volna a lécet – sikertelen kísérletnek számít.

5.) Ha a versenyző rúdja kísérlet közben eltörik, ugrása nem számít sikertelennek.

bartova

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s